Scoil: Leitir Caltha (uimhir rolla 13952)

Leitir Calaidh, Co. na Gaillimhe
Donncha Ó hIarfhlaithe

1. Sean-Sgeál.
    Bhí fear ann fadó agus cuaidh sé go dtí trí éicint ag dul ag saothruigh airgeadh. Dfág sé a bean agus a mac i na diaidh. Nuair a bhí sé bliadhain is fiche imthighe. Dubhairt sé le fear an tighe go raibh sé ag dul abhaile agus go gcaithfeadh sé an tairgead a tabhairt dhó. Nuair a bhí sé gá tabhairt do dubhairt sé go raibh trí comharla aige fhéin. Dubhairt an fear eile annsin go gceannóch sé fheín uaidh iad. Tug sé púnt is fiche dhó ar na trí comharla. Ar maidin nuair a bhí sé imtheacht tug fear an tighe 2 cáca dhó ach dubhairt sé leis gan ceann aca a iththe no go dteigheadh sé abhaile, acht céard a bhí déanta aige an an púnt is fiche istigh sa gcáca aige. Ní raibh sé ibfad [?] o'n teach go dtaínig sé suas le ceannuigh. Bhí siad ag siubhail ar feadh sgatha mór gur casadh
    AT0910B: The Servant's Good Counsels
    Micheál Mac Donnchadha