Scoil: Leitir Caltha (uimhir rolla 13952)

Leitir Calaidh, Co. na Gaillimhe
Donncha Ó hIarfhlaithe

1. An Ceannaidh beag agus an Ceannaidh mór.
    Bhí dhá cheannaidh ag siúbhal an bhóthar lá amháin Bhí siad ag sáruigh ar a chéile gur bfearr an bréag ná n fhírinne. Cuir siad chúig-phúnt le chéile gur bhfhearr an bhréag ná an fhírinne. Casadh fear orra agus d'innis siad an sgéal dhó. Dubhairt sé leó go fuide téigheann an bréag ach go sheasaimhaila an fhírinne. Chuir siad sé mála raghnaí lé chéile annsin gur bhfearr an bhréag ná an fhírinne. Casadh fear eile ortha agus d'innis siad an sgéal dhó. Dubhairt sé sin go fuide téigheann an bréag ach go seaseann an fhírinne níos fuide. Chuir siad a gcuid súilibh le céile annsin go bhfearr an bréag ná an fhírinne. Casadh fear eile ortha agus d'innis siad an
    AT0613: The Two Travelers (Truth and Falsehood)
    Miceál Mac Donncadha