Scoil: Leitir Caltha (uimhir rolla 13952)

Leitir Calaidh, Co. na Gaillimhe
Donncha Ó hIarfhlaithe

Ar an leathanach seo

1. Sa t-sean aimsir tacadh na Nodlaig, bhiodh na sean-mná ag cruinniú ime le h-agaidh an Earraigh. Uair amhaín, dubhairt fear le na bean an t-im a cruinniú le h-agaidh an Earraigh. Lá amháin bhí an fear ag obair amuigh, agus taínig sean-fear ag an doras go dtí an bean agus d'iarr sé deírce. Tug an bhean an t-im dhó agus d'imthigh sé leis.
    San oidhche nuair a tháinig an fear abhaile, dubhairt sé le na bhean an t-im a leagann anuas, mar go raibh sé sáthách fada thuas annsin. Tug mé do bruith liath an Earraig é indhiú a deir sí. Bfuail sé i bfad imthighthe a deir an fear. Níl a deir sí. Lean an fear bruith liath an Earraigh, agus bain sé an t-im do.
    (Críoch)
    AT1541: For the Long Winter