School: Leitir Caltha (roll number 13952)

Leitir Calaidh, Co. na Gaillimhe
Donncha Ó hIarfhlaithe

1. (continued from previous page)
    Rinne fear an tighe cnop salann dho agus leag sé taobh amuigh den doras é. Annsin dubhairt an dara mach le na máthair go raibh sé féin ag dul ar turaisg a deirbsiúr a bhí imtighe as an teach le dhá bliadain agus a dearbráthair a bhí imtighe as an teach le bliadhain agus is dona an duine mise mar a dteigh mé ar a dturaisg. Dfiafruigh a máthair dho cé bfearr leis an cáca mór is a mallacht ná an cáca beag is a beannacht Dubhairt sé gur bfearr leis an cáca mhór. Fuair sé an cáca mór is a mallacht agus dimtigh leis. Bhí sé ag siubhal ariamh nó gur casadh isteach sa teach céadhna é a casadh a dearbrátair. Diarr sé loistín fuair sé é [a]gus fáilte. Daithne sé gur bhí a deirbsiúr a bhí sa teach. Ní raibh sé i bfad istigh go dtáinig fear isteach agus é gléasta [i]n éadach bán. Dubhairt sé leis an mbean beilidhe a réidhteach den fear. Annsin chuaidh sé a codladh agus nuair [a] déirigh sé ar maidin dith sé a bhreacfasta agus annsin thug fear an tighe amach go dtí an stábla é agus chuir sé na beithidh amach roimhe na líne agus thug sé comhairle dó rud ar bith a d'fheiceach sé ná a chloiseach sé gan leigeann air féin a bhfeiceach sé é. D'imthigh leis agus bhí sé ag siúbhal gur casadh bóithrín leis. Chuaidh sé isteach ann agus ba ghearr gur chuala sé feadhghail acht níor thug sé aon áird ar. Ba ghearr gur casadh crann ubhlaí leis agus thuit ubhla agus bhuail sé sa mullach é, síl sé breith air acht chíonn ar. Níor aire sé an tám ag imtheacht go raibh na ba imthighe as a amhrach. Chuaidh sé abhaile agus bhí na [b]eithidh sa mbaile roimhe agus iad dhá mbleaghán acht fuil a bhí
    AT0471: The Bridge to the Other World
    Colm Ó Ráighne