School: Leitir Caltha (roll number 13952)

Leitir Calaidh, Co. Galway
Donncha Ó hIarfhlaithe

1. Sean-sgéal.
    Bhí na ceara amuigh lá breágh gréine dá gcartadh fhéin ins an lufadh agus níor aire siad araimh an sionnach go dtáinig sé sa n-áit a raibh siad Léam an coilleach suas sa gcrann agus dubairt sé go beag an bean a bí aige fhéin ar an sionnach. Cuala an sionnach é agus dubhairt sé leis teacht anuas agus nach bfhuil duine ar bith ag cur tréas ar a chéile anois. Ní creidim é arsa an coilleach mar ní faca mé leabhar ná i bpáipeár fós é. Bhí go maith annsin go ceann coicigheasa eile agus bhí siad amuigh arís lá breágh agus ceárd a toigeach ortha acht an sionnach. Rug sé grem ar an gcoileach. agus dubhairt sé nach breágh an coileach é seo. Dfreagair an (sionnach) coileach é, agus dubhairt sé má tá mé comh breágh sin adeirim leat is fearr duit me altú sul [< suas?] a
    AT0061: The Fox Persuades the Cock to Crow with Closed Eyes
    AT0062: Peace among the Animals