School: Leitir Caltha (roll number 13952)

Leitir Calaidh, Co. Galway
Donncha Ó hIarfhlaithe

1. "Sean-Sgéal."
    Bhí fear ann fadó, agus bhí triur mach aige, agus nuair a bhí sé ag fáil bháis, roinn sé an oighridheacht, agus ní raibh le roinnt aige acht, capall, bó agus cat.
    D'fág sé an bhó ag an mach ba siné acha d'fág sé an capall ag an dara mac, agus d'fág sé an cat ag an mac a b'oige = ag Seán, Dubhairt an cat le Seán gur le teann droch-mheasa air féin fágadh an cat aige, "agus b'féidir" "ar seisean" go mbéinn-se chomh maith dhuit leis an mbuin nó leis an gcapall, acht caithfidh tú slat éadaigh fháil domh-sa agus mála a dhéanamh dhe." Fuair sé an t-éadach, agus rinne sé máilín dó.
    AT0545: The Cat as Helper
    Seán Ó hÉidhin