Scoil: An Gleann (uimhir rolla 12407)

An Fearbhán, Co. na Gaillimhe
Eibhlín, Bean Uí Dhuibhghiolla

Ar an leathanach seo

1. Tá tobar beannuithe i n-aice an reilig atá ins an áit seo. Tá sé suidhte i gcoill beag, agus tobar Naomh Chaitbert a tugtar air.
    Deirtear go raibh droch fear ann uair, agus bhí sé ag iarriadh an tobar a dhúnadh le cloch. Dubhairt sé leis na fir a bhí ag obair leis an cloch a caitheadh síos an chnoic i dtreó an dtobair. Dubhairt siad leis nach ceart an cloch a cuir isteach sa tobar. Dubhairt sé "má tá cumhacht ag an dtobar anois ní rachadh sé isteach". Cuir sé an cloch síos an chnuic le fánaidh ach i n-ionaid dul isteach ins an dtobar chuaidh sé suas an cnuic le fáinnc. Bhí faitchíos mór ar an bhfear annsin mar bhí fhios aige gur míorbhail a bhí ann. Nuair a chuaidh sé abhaile an oidhche sin bhí an t-aon mhac amháin a bhí aige marbh.
    Tá crann i n-aice an tobair agus níor mhaith le aon duine é a ghearradh. Bhí an fear seo ag iarriadh é a leagaint isteach sa tobar. Ní raibh ach aon slis bainte aige nuair a thosuigh an crann ag tabhairt fola go trom. Tháinig faitchíos mór air annsin agus thuit sé marbh ar an bpuinnte.
    Criostína Ní Fhlannchadha
    Brighid Ní Fhlannchadha