Scoil: Shindilla (uimhir rolla 14285)

An Lorgain nó Sindile, Co. na Gaillimhe

Ar an leathanach seo

1. Tuairim is sé no seacht blianta ó shoin bhí seisear ag dul ó Snámh Bó go Camus ag damhsadh a bhí ann. Nuair a bhí siad ag teacht abhaile bhí siad súgach. Bhí an bád beag agus bhí siad ag déanamh spraoidh. Dionntaigh an bád bun ós cionn agus báthadh iad. Ba le Máirtín Ó Máille é. Báthadh Máirtín Ó Fhiannachta as an Turlach, Beartlí Donnchadha as Snámhbó, mach agus inghean le Matias Ó Máille agus fear as an Spidéas. Ní dhearna aon duine iarracht cun iad do shábháil mar níor chuala siad ag beiceach iad. Níor fritheadh iad go ceann cúpla lá in a dhiaidh sin agus gar go Camus a fritheadh beirt acu. Bhí an brón ar a muinntir nuair a chuala siad fútha.
    Tomás Ó Niadh
    Úraid, Co. na Gaillimhe