Scoil: Shindilla (uimhir rolla 14285)

An Lorgain nó Sindile, Co. na Gaillimhe

1. Laethannta áirithe
    Bíonn laethannta na bó riabhaigh ann i dtosach an Aibreáin. Sé an fáth a dtugtar an t-ainm sin ortha mar bhí seanbhó ann fadó agus nuair a bhí an Márta caithte thosaigh sí ag magadh faoi agus ag gabháil a dhá cosa in airde mar shíl sí go raibh sí slánuighthe agus go raibh laethannta breághtha i ndán di. Tháinig na trí chéad lá de Aibreán annsin an-gharbh is go ndeacaidh an bhó lá acu ga bhathadh lá eile gá tarraing agus lá eile ag baint a craiceann dí.
    Bíonn lá amadán Aibreán ann ar an gcéal lá de Aibreáin agus bímid ag déanamh amadáin dá chéile ar an lá seo. Seo é an fáth a dtugtar an t-ainm sin air.
    Bíonn lá chrosta na bliadhna ann i mBealtaine.
    Bíonn lá chinn an dá lá déag ann an sémhadh lá de Eanáir. Sé an fáth a dtugtar an t-ainm sin air mar bíonn dá lá déag ann de aimsir an Nodhlag go dtó an sémhadh lá de Eanáir.
    Máire Bean Uí Bhrian
    Na Doiriú Thuaidh, Co. na Gaillimhe