Scoil: Shindilla (uimhir rolla 14285)

An Lorgain nó Sindile, Co. na Gaillimhe

Ar an leathanach seo

1. Báitheadh Páidín Ó Conaire agus a bhean agus a mhac agus máighistreas sgoile a bhí ar an Túrlac beag. As Rosmuc na daoine seo agus bádhadh Máire Ní Niadh freisin as Innistreamhar. Bhí siad ag dul go Oileán Iarthach na gCaidhin le púcán. Bhí fear eile in aonfheacht leo a b'ainm Pádraig Ó Conaire. Níor bádhadh Pádraig Ó Conaire ar cor ar bith. Rith muinntir Innistreamhar nuair a chonnaic siad iad ghá mbáthadh ag iarraidh bád. Ní ráibh na maide rámha le fághail ceart acu agus coinnigh sin go leór moille ortha. Bádhadh iad rompa acht choinnigh Padraig Ó Conaire greim ar maide rámha go ndeachadh siad go dtí é. Sgála ón gcnoc a tháinig orra agus a cuir síos an bád. Níor fritheadh Páidín Ó Conaire a bhean, a mhac nó an máighistear sgoile ariamh.
    Tomás Breathnach
    Ard-doire na gCléireach, Co. na Gaillimhe