Scoil: Leamhchoill (uimhir rolla 10742)

Leamhchoill, Co. na Gaillimhe
Seán Ó Domhnalláin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    é fhéin agus a bhean agus bhíodar an-bhocht ar fad. Chualadar fá’n t-ór seo agus tráthnóna amháin d’imithigheadar leo go dtí an cloich. Bhíodar ag tochailt leis an gcloich agus ag iarraidh cas a bhaint as nó go rabhadar sáraighthe. acht cor nó car ní fhéadaidís a bhaint as. Bhíodar ag ceapadh annsin go raibh draoidheacht éicínt ag baint leis an gcloich agus d’imthigheadar abhaile tuirseach sáruighthe.
  2. Achar fada blianta ó shoin bhí beirt fear ag obair i ngarrdha Phádraic Bhuiréid i Leamhchoill agus chas leac mór millteach leo fá’n bhfód. Bhí sé ráidhte ag an t-sean mhuinntear go raibh pota óir faoi’n leic seo agus chuadar ag tochailt. Ní rabhadar i bhfad ag tochailt nuair a thánic sineán gaoithe agus chuir sin faitchios orthú agus d’éirigheadar as.
    Séamus Breathnach
    Nóra Ní Chúláin