Scoil: Sgoil Mhuire (An Clochar)

An Spidéal, Co. na Gaillimhe
An tSr. Maelsheachlainn Seoighe

1. Seanscéal (ar lean)

Bhí fear air an mbaile seo uair agus sé an tainm a bhí air ná Máirtín Ó Ceidigh agus sé an tainm a bhí air a bhean ná Sála. Bhí teachín bheag bhídeach acha agus ní raibh seomra ar bith ann.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    coinnealáin; "Éirigh a Shála agus las an coinnealáin". Tá sé in greimh dá adhairc agam agus níl fhios agam an diabhail beag nó an diabhail mór atá ann. Agus nuair a déirigh Sala séard a bhí ann ná an bhó-ín. Déirigh Máirtín agus séard a bhí sé ag déanamh ná ag tosughadh ag lasghadh na bó agus dubhairt sé marach an blaigeamhaín báinne ata agat ní fhágfháinn deór in dó chluais; "Ára a Mháirtín" adeir Sala ná bhí tobhainn, deir brígh an leabhair", adeir Máirtín le Sála tá mé sgannruighthe mar shíl mé go bé an buachaill báire a bhí ann; Cheangail siad an bó-in airís agus chuaidh siad a chodhladh agus bhí paistín beag ins an leabhaidh acha agus bhí sí ag caonadh agus sé an tainm a bhí úirthi na Péich Beag agus tosuigheadh Máirtín dhá bhréaghú agus bhí sé ag rádh, "Such a Peic Beag," "Such a Péich Beag," Manam a Shála go bfhuil sí ag gáire le na Deaide;" "Manam a Shala go dtug sí póg dhá Deaidhe.
    Seán Ó Gamhnáin
    Seanadh Gharráin, Co. na Gaillimhe