Scoil: Sgoil Mhuire (An Clochar)

An Spidéal, Co. na Gaillimhe
An tSr. Maelsheachlainn Seoighe

1. Seanscéal (ar lean)

Bhí me fhéin fadó ag teacht abhaile ó thobhar Choilm Cille ar an naomhadh lá de Mheitheamh agus chas fear muinntreacht linn as Cartúr Caol, agus thug sé chuig an teach muid agus bhí muid ag cainnt linn nó go bhain sé an dó déag a chlog amach...

(ar lean ón leathanach roimhe)
    solus beag i dtéach osta; agus bhuaileamar an doras ann; agus ní raibh muid ag fágháil aon áird agus ní acar fada gur airigh muid glór fada caonadh agus tháinic siad orainn aniar an bóthar agus iad ag cainnt go h-ann láidír, agus tanaiceadar cugainn agus buaileadar ar doras tighe osta; eile ar a n-aghaidh agus leanamar dhóibh, mar shileamhar go raibh linn acht nuair a chuaidh muid go dtí an doras ní raibh duine ar bith le feicheal,
    D'imhthigh linn abhaile agus ní bhfada go dtháinich muid go dtí an áit ar raibh fear caitthe ar leath-taobh an bóthair agus dubhaireamar 'le céile go mbha cheart dúinn é a thogáilt, agus ní túisge a bhí an fochal ráidhthe ná gur airigh muid torann taobh istigh cen chlaidhe agus é go h-ann láidír ar fad; agus d'imthigheamar,
    Seán Ó Gamhnáin
    Seanadh Gharráin, Co. na Gaillimhe