Scoil: Sgoil Mhuire (An Clochar)

An Spidéal, Co. na Gaillimhe
An tSr. Maelsheachlainn Seoighe

1. Seanscéal

Bhí bean ann fadó agus is fadó bhí agus ní raibh aice acht aon mhac amháin agus beirt inghean.

Sean-Sgéal.
    Bhí bean ann fadó agus is fadó bhí agus ní raibh aice acht aon mhac amháin agus beirt inghean. Bhásuigh a n-athair agus iad 'na bpáistídhe Ní raibh talamh ar bith aca acht píosa sléibhe. Théigheadh an mach seo amach ar an sliabh gach lá le ná beithidhigh. Chuaidh sé amach ar an sliabh lá amháin leis na beithidhigh agus níor tháinic sé ar ais.
    Bhí siad ag súil leis ar feadh an laé acht níor tháinic sé Chuaidh an mháthair suas ar an sliabh tráthnóna ar thóir a mich agus na mbeithaidheach. Fuair sí na beithidhigh acht ní raibh aon duine 'na ndhiaidh.
    Thosuigh sí ag caoineadh agus ag siubhal leithí ar fud an t-sléibhe. Tháinig sí go dtí tom beag fá deireadh agus chonnaich sí éan beag ag eirighe amach as.
    "Níl fhios agam, níl
    AT0851: The Princess who Cannot Solve the Riddle