Scoil: Scoil Éinde, An Spidéal

An Spidéal, Co. na Gaillimhe
Seoirse Ó Flaithbheartaigh

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    fear a chas dhó leis. Ó tá an roilig lán suas le sídheógaí. Muise i bhfuil adeir a fear a chas dhó, fág sé síos nó go bfeicfidh muid iad. Chuaidh siad síos go dtí an roilig agus chuala siad an chainnt, ceann duitse agus ceann dhomsa. Dimthigh leó cho tréan agus bhí siad indan, agus nuair a bhí siad a teacht in-aice an bhaile, dubhairt duine aca leis an duine eile gurbh é Dia agus an diabhal a bhí ag roinnt na n-anamnachaibh.
  2. Scéal

Ins an am fadó bhí sípéara ina chomhnuidhe taobh shoir de Ghaillimh in aice le Béal Átha na Sluaigh.

Sgéal
    Ins an am fadó bhí sípéara in-a chomhnuidhe taobh shoir de Ghaillimh in-aice le Béal-Atha na Sluagh. Oidhche bhreágh ghealaigh i mí na Bealtaine, chuaidh an sípéara amach ag breathnú ar a chuid caoire mar bhí siad le úain. Suidh sé síos faoí chlaidhe na páirce. Chuala sé sgréach agus shíl sé gur iad na cearca fiadhain a bhí ag sgreadach sa gcoill. Chuir sé cluais ar fhéin agus déirt sé. Chuala sé an sgréach aríst, agus fhacas dó gur glór bean a bhí ann. Chuala sé an sgréach aríst, agus céard a bhéadh ann acht bean sídhe a bhí ag imtheacht ins an aér. Chuir sé suas crúca na gcaorach agus thairn sé anuas aige í. Rug sé uirri, agus ní raibh sí indan cainnt a dhéanamh. D'iompur sé
    Liam Ó Gráinne
    Feirmeoir (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)