Scoil: Lisín na hEilte (Cailíní)

Lisín na hEilte, Co. na Gaillimhe
Cáit Ní Choisdealbha

Ar an leathanach seo

1. Thiar ar an lios Uí Choncubhair ina an áit a ghlaodhtar. Ach Cluain tá sean teach mór annsin agus an cuid is mó de leagtha. Mhair fear ann fadó agus an t-ainm a bhí air losbán Uaisle. Nuair a fuair sé bás cuireadh amach an cónra sa gCoiste Cuird lá an t-socraide. Bhí dhá chapaill faoi an cóiste. Nuair a cuireadh an corp isteach sa cóiste tosuigheadar ag tiomáin na gcapall agus níor imthigh na capaill as an áit a bhíodar ina seasamh. Tosuigh siad ghá bualadh agus ní raibh aon maith ann. Bhíodar sgatamh maith in a seasamh. Tóg siad amach an cónra agus d'imtigh na caiple leo. Ní raibh aon maith ann ní chorruigeadh siad. Bhí sagart in a comnaidhe i dteach Ciaráin. Chuir siad fios air agus tháinig sé buail sé bos ar na capaillibh agus d'imtigh siad leobtha leis an gcorp go dtí an gCill.
    Mairéad Nic Bháird
    Uaitear Ó Fionnagáin