Scoil: An Tulach (uimhir rolla 13148)

An Tulaigh, Co. na Gaillimhe
Múinteoirí:
Tadhg Ó Séaghdha Máire, Bean Uí Dhuigneáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    mín le pláta. Nuair a bheadh sé sin déanta aca thiubhradh siad go dtí bean é a mbeadh túirne lín aice. Nuair a bhead sí sin réidh leis thiubhradh siad go dtí an figheadóir é agus dhéanfhadh sé sin bráithlín nó pluid dhó agus annsin bheadh sé i n-am tosuighe dhá chur aríst.
    Na daoine a mbíodh túirne lín acu:- Caitlín Maoileóin agus Bríghid Mhaitiais. As an gCloch-Mhóir iad sin. Níor chualas go raibh aon túirne lín ar an gCaorán.
    'Sé an sórt slis a bhíodh acu slis mar atá acu anois ach go mbiodh barr géar uirthe ar nós sgine. Na déasracha a bhíodh ar an lion dhéanfhadh siad barach dhó. Tlú gairimide tlú ar nós tlú mar atá acu anois ach go mbíodh teangadh ann.
    Séamus Ó Curraidhin
    Máire Ní Fhátharta