Scoil: An Tulach (uimhir rolla 13148)

An Tulaigh, Co. na Gaillimhe
Múinteoirí:
Tadhg Ó Séaghdha Máire, Bean Uí Dhuigneáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    sin le bheith ag scríobh ach slinntreacha. Bhíodh siad ag foghluim gramadaighe agus teagasc críostaidhe agus leabhra eile béarla san sgoil. Bhí siad ag fóghluim go han-chruaidh an t-am sin agus bhí múinnteóirí maithe ghá múnadh. Bhí meas mór ag na daoine ar na múinntéoirí.
    Nóra Ní Churraidín
  2. Áine Ní Fhágharta do scríobh síos
    Ó Thomás Ó Fárthartaigh mo dhearbráthair a d'innis dhom é (22) ó Labhrás Ó Conghaile agus ó Phádhraic Dolustrum a fuair sé é.
    Deirtear gur in Indreabhán a bhí an chéad sgoil fadó sul ar cuireadh na scoileanna náisiúnta ar bun. Tá chomharthaí na mballaí le feicéal ann fós agus tá stábla déanta ag Seán O Curráidhín san áit anois.
    Níl aon tuairim ceart cé bhí ag múnadh ann acht deirtear gur duine de mhuinntir Churraidhin é agus gur strainnséar a bhí ann. Ó innseacht na seandaoine deirtear go raibh scoil bheag eile i mBaile na h-Abhann in aice leis an áit a bfhuil an Scoil.
        1. foirgnimh
    Áine Ní Fhágharta