Scoil: Cillíní Díoma (uimhir rolla 15071)

Cillín a Díoma, Co. na Gaillimhe
Uinsionn Ó Conáin

Ar an leathanach seo

1. I. Núair a bheadh na beithidhigh ag fagháil báis ort, gheobhaidhe dhá chois tosuigh dé bheithidheach marbh agus cuirfidhe súas ar taobh an iad.
    ii. Ar Oidhche Shamhna cuirfidhe builín nó uibheacha i bpáirc in a mbeadh bárraí curtha agus deirfidhe nach mbeadh aon mhaith ins na bárraí sin.
    iii. Núair a bheadh maistreadh ghá dhéanamh ní leigfidhe duine amach tar éis a phíopa a lasadh gan cuidiú leis an maistreadh a dhéanamh ar dtús.
    iv. Dá mbeithfeá in do chéad duine ag cur amach an deatach 'san mbaile ar lá bealtaine, bheadh an mí-adh ort ar feadh blíana.
    v. Dá mbeadh bainne gá thabaire do dhuine cuirfidhe cúpla braoiníd uisce ar bhárr an bhuidhéil ar eagla go dtógfaidhe an t-adh ó'n dteach.
    vi.Tiubhrfaidhe isteach an capall agus iompóchaidhe e sa chistin agus tiubhrfaidhe amach arí é ar lá bealtaine.
    vii. Ag athrú na mbeithidheach ó pháirc amháin go páirc eile ar lá bealtaine.
    viii. Dá mbeithfé ag cur le teach, ní cuirfidhe chuig an taobh thíar é, nó beadh an mí-adh ort.