Scoil: Cillíní Díoma (uimhir rolla 15071)

Cillín a Díoma, Co. na Gaillimhe

Ní raibh focal béarla agam go bhfuaibh mé ar sgoil.

Peics Ní Chonnaeir (80)
    Buaile an Cuairthín
    Ní rabh focal béarla agam go bhfuaidh mé ar sgoil.

Father John Rafftery a bhí in a shagart Paráiste. Tháinic sé isteach ag an Máighistreas Miss Walker. Dubhairt sé leithi gan aon fhocal Gaedhilge labhairt liom, ar mhaithe leithi féin.
    Thainic se síos fhad liom ag labhairt an bhéarla liom ach focal dá ndubhairt sé níor thuig liom, agus d'eirigh mé stobornáilte agus amach liom agus nuair bhí orm an béarla labhairt ní bhfuaidh mé níos mó

Sean Sgoil Chillíní Díoma bhí ann

Scoil eile - Ultaig na Shalveys agus thug siad bothán do mháighistir ar thaoibh an bhóthair in aice leis an sgoil nua anois agus Ultach do beadh eisean freisin
    Dá labhradh páistí gaedhilge buailfidhe go maith iad, agus deireadh an máistir céudna go mbeadh spotaí dubha ar a gcuid teanga go dtí go gcuirtí an Gaedhilge thíos
    Ní magadh - cainnt choiteann Pheics
    Peics Ní Chonnaeir