Scoil: Cillíní Díoma (uimhir rolla 15071)

Cillín a Díoma, Co. na Gaillimhe
Uinsionn Ó Conáin

1. Nósanna torraimh nuair bhí mé óg

Shuidheadh na daoine ar an urlár na glúna tógtha, bhíodh súgán ar a mbíodh snaidhim mór acu agus chuireadh siad faoí na glúna é ag rádh " Harrow Harrow " agus an té nach mbeireadh greim air nó nach n-abruigheadh na foclaí gheibheadh sé cúpla " crack " millteach anuas ar a mhullach a chinn
    ( Ba mhinic gur eirigh achrann dá bhárr)
  2. Chuireadh fear léine geal air féin agus théigheadh duine eile a' marcuigheacht air agus isteach leo 'ins an torraimh agus sgiobadh siad an cailín gur mhian leó leó amach (bhíodh murdar dearg ann go minic.)
  3. Toghthadí an da-r-éag, agus cuirtí púicín ar fhear eile agus chuirfeadh seisean a bhos clí ar achluas dheas agus tharraingeadh duine den dá-r-éag poltóg a chluais air agus d'féachadh fear a phúicín adhorn deas a thabhairt dó. Má dheirigheadh leis cuirtí an púicín ar an duine eile. (Bhíodh 'n a rí rá go minic agus chuir na sagairt síos é)