Scoil: Baile Chláir na Gaillimhe (C)

Baile Chláir, Co. na Gaillimhe
Eibhlín Bean Mhic Suibhne

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    bainfheis naoi lá agus naoi n-oidhche aca agus bhí siad an-ádhamhail. Mhair siad go raibh siad ceád bliadhain agus sé an lá céadna a fuair siad bás agus sé an focal deire a dubhairt sé ná "crop" agus sé an focal deire a dubhairt an bhean ná "mála plúir".
  2. Sgéal
    Bhí fear ann uair amáin agus bhiodh a bhean ghá bhualadh go minic. Chuaidh sé amach san bpáirc lá agus chonnaic sé Fionn ag ithe cnámha. Dubhairt an fear leis go mbiodh a ghá bhualadh go minic. Annsi[n] thug Fionn an cnámh dó, agus dubhairt sé leis an bhfear aon uair a bheas do bhean ghá do bhualadh, abair "Buail a chnámh."
    Cuaidh an fear abaile annsin. Lá in a dhiaidh sin tosuigh a bhean ghá bhual[adh] agus dubhairt an fear "Buail, a cnámh," agus do bhuail an cnámh an bhean go mór,
    Seán O Fathach
    An Chreig Bhuí, Co. na Gaillimhe