Scoil: Baile Chláir na Gaillimhe (C)

Baile Chláir, Co. na Gaillimhe
Eibhlín Bean Mhic Suibhne

Ar an leathanach seo

1. Sé an t-aos a bhíod ag na daoine fadó sul a gcaithidís bróga na cúig-déag na sé déag de bhliadhanta. Bhíod na páistí cosnocht sa Samhradh fadó agus bíonn siad aois mar freisin. Seo cúpla pisreóga a chuala mé:-
    Deartear nach ceart an t-uisge a níghfheá do chosa ann san oidche a chaithead amach.
    Deirtear freisin dá gcuirtí biorán isteach san uisce a níghfheá dá chosa ann na dtiochfhadh aon chorn ort.
    Tá go leor fear eile thart annseo indon bróga a dheisúghadh seachas an Gréasaidhe. Tá m'athair indon iad a dheasúghadh. Nuair a bhíos taob na bróige briste cuireann sé taoibhín air.
    Déanann sé ruadóg i dtosach le snáth lín agus céir. Fuaghann sé an bróig leis an ruadóig, bhíonn meanac aige freisin cun poill a dheanamh tríd an leathar.
    Bhí bróga bun adhmaid go fluirseach fadó tá cuid le fághail fós.
    Níor chuala mé faoi