Scoil: An Clochar, Áth Cinn

Áth Cinn, Co. na Gaillimhe
An tSiúr Máire Pól Ní Cheanndhubháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    cionn na talmhan mar bheadh ciaróga dubha ann, cuirtear créafóg leis na fataí nó cuirtear teilgean orthu agus déantar iad do saothrughadh. Fásann siad suas agus tagann duilleoga glasa agus blátha bána agus blátha gorma orthu. Má bhíónn an aimsir fliuch i rith an tSamhraidh, tagann an "dubh" nó an aicíd orthu agus lobhann siad. Cuirtear clochgorm orthu chun iad a choinneáil ón dubhachán. Nuair a bhíonn na fataí aibidh, baintear leis an láidhe iad nó fé iadhad tighe. Poiríní a thugtar ar na fataí beaga. Déantar poll fada tanaidhe agus fágtar na fataí ann ar feadh cheithre nó chúig míosa - ó bhaint na bhfataí go dtí cur na bhfataí -. Siad an sorc fataí a chuirtear ins an gceantar ná
    Kerrs Pinks, Champions, Aran Banners, Aran Chiefs, Aran Councels, Golden Wonders, Scotch Triumph, Flounders, Epicures, May Queen, Irish Queens, British Queens, Early Rose and Dukes of York.
    Siad na cinn is fearr ná Epicures, Champions, Flounders, Golden Wonders agus Kerrs Pink. Seo liosta focail a bhaineann le fataí:
    Sciolláin, logáin, póirín, cloch ghom, du
    Eibhlín Ní Chonaill