Scoil: An Clochar, Áth Cinn

Áth Cinn, Co. na Gaillimhe
An tSiúr Máire Pól Ní Cheanndhubháin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    fághail I ngoir na I ngaobhar. Ar deireadh chuaidh sí go h-oifig na h-Easarlaidheachta agus d’osgail siad na leabhraí dubha agus d’orduigh siad stoirm. Annsin tháinig an stoirm agus sheas sé cúig uaire a chluig. Sé an áit a raibh an t-oidhre acht báitheadh sa bhfarraige. Bhí an stoirm chomh laidir gur chuir sé gach rud a bhí sa bhfarraige chun talmhan agus chuir sé suas an chorp go bruach an uisge. Ní raibh an stoirm in áit ar bith acht í gcúig condaetha Cúige Connacht.
    Bhí fear ar a dtugtar Séamus Ó’Cuinneagáin in a chomnaidhe i Luimneach tuairim 15 mile go leith ó mo theach-sa agus bhí sé leith-bliadhain d’aois oidhche na gaoithe móire. Cailleadh é an bliadhain seo cáitte in-aois a seacht mbliadhna déag is ceithre sgór.
    Nóra Ní Chuinneagáin