Scoil: Áth Cinn (B) (uimhir rolla 14047)

Áth Cinn, Co. na Gaillimhe
Seán Ó Gairbhín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Leicheadh sin do chapall atá uaimse". D'imigh Seán leis abhaile go sásta leis an airgead mór a fuair sé ara an sean capall caol,
    D'imighan bheirt ceannuigióirí leo agus nuair a bhí cúpla míe bóthair déanta acu tháinic fear acu gann i n airgead. Dúbhairt an fear eile leis buille a bualadh ar an gcapall agus nach mbeadh sé i bhfad gan aigead. Buail sé buille air ach ní raibh aon mhaith dó ann. Buail sé buille agus buille eille ach bhí sé fánac aige. Dúbhairt an fear eile leis an maide a tabhairt dó féin agus thug sé buille marfadh dó agus chuir sé mán marbh ar an mbóthair.
    Ni raibh fios acu faoi domhan ceard a dhéanfaids Dúbhairt fear acu go rachaidís ar tuarisg an fhir a dhíol an capall leo agus go mbainfidís a sásamh de. Ceap Seán go dtiocfadh an beirt ceannuighóirí agus dúbhairt sé le na mnaoí go gcumfadh an beirt acu beart eicint in a thaobh.
    Táinic an beirt ceannuighióirí isteach agus agus rugadar ar Seánín agus chuireadar síos i mála é. innsin thúgadar go brúach aíbhne é le na carhaim amach.
    Bhí sé ceangailte ar bruach na haibhne acu agus chuadar amach sa gcoill le péire maidí a
    AT1535: The Rich and the Poor Peasant