School: Áth Cinn (B) (roll number 14047)

Áth Cinn, Co. na Gaillimhe
Seán Ó Gairbhín

1. Bhí fear ann fadó agus sé an t-ainm a bhí air "Seán an t-sléibhe". Bhí sean-capall bán aige agus bhí sé comh caol is go gcomharfá na cnámha tríd a craiceann. Aon lá amháin dubairt sé leis féin go rachfhad sé ag an aonach leis an gcapall a dhíol ann. Bhí an fear seo an-chliste ar fad. Fuair sé dhá píosa dhá sgilling agus chuir sé phíosa aca iorceach i ngach chluais dhá chapall agus d'imigh se leis ag an aonach. Bh sé ah siúbhail thart air an aonach agus ba ghearr go bhfaca sé beirt ceanuigieóir ag teacht chuige. "Céard atá tú ag iarraidh air do shean-chapall" arsa fear seo. "Ó" arsa Seanín "Nídhíolfainn é gan céad punt". Thosuigh an bheirt ag magadh faoi, ach dubhairt sé leo, aon uair a mbuailfinn sé buille ar an gcapall cuirfeadh píosa dhá scilling as a chluais.
    Ansin bhuail sé buille ar dhruim an capall agus thuit píosa dá scilling as. Thug sé an maide do duine de na ceannuighieoirí agus rinne seisean an cleas céann agus ní tíusge a rinne sé é, ná tuit píosa aiste agus ba é sin deireadh an airgid a bhí san gcapall.
    "Manam gur fíor duit é" arsa an ceannuighieoirí ag tabhairt an airgid (céad punt do Seán,"Sé a
    AT1535: The Rich and the Poor Peasant