Scoil: Áth Cinn (B) (uimhir rolla 14047)

Áth Cinn, Co. na Gaillimhe
Seán Ó Gairbhín

Ar an leathanach seo

1. thugas cuairt ar an roilig atá i gCloch-an-uabhair indhé. Sáidhte isteach sa mbala, as a haghaidh leis an mbóthar atá leac, agus ar an lic atá an feart-laoidh seo leanas: -
    I-H-S
    PRAY FOR Ye SOVLE OF FA CARBRY KEANVAN V.C.T. WHO DYED Ye 25th OF SEPTEMBER ANNO DOMNIE 1168? AND PRAY FOR FA FA RRULWARD AND HIS ANCEESTORS WHO CAVSED THIS MONVMENT TO BE MADE
    D'innis fear dom go raibh sean-sgoil san roilig teimcheall dachad bliain ó shoin agus gurbh sean séipéal a bhí ann roimhe sin. Tógad sgoil nua san gceanntar agus leagadh an sean cheann. Nuair a bhí siad dhá leagadh fritheadh an leac seo in a binn. Ní raibh fhios ag aoinne cá raibh uaigh an t-sagairt atá luaidhte ar an lic, agus cuireadh an leac san mballa atá ag rith leis an mbóthar.
    Seán Ó Laighléis
        2. foirgnimh