Scoil: St Columba's, Buncrana

Bun Cranncha, Co. Dhún na nGall
Eoghan Ua Gallchobhair

1. (gan teideal) (ar lean)

Tuairm ar chéad bliadhain ó shoin bhí fear muigh ag baint muirinighe ar an chósta.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    agus ba mhór an t-iongantas a bhí ortha go léir nuair a chonnaic siad go rabh anbocsa lán do bhuine óir. Thug Séamus buidheachas do Dhia agus bhí a sháith le h-ithe agus le h-ól aige ó sin amach.
    Deirtear go rah cistern in aice na h-Aite seo am éigan agus go rabh daoine iongantach saidhbhir na gcominidee ann . Deirioar fosta gur chuir siad mórán airgid i bhfolach áit éiginteacht comhgarach agus go gcaithfeadh sé gur cuid do'n airgead a fuair Séamus.
  2. (gan teideal)

Lá amháin tamall maith bliadhanta ó shoin bhí triúr feirmeoirí as Desertegney ag teacht isteach go Buncrannaighe.

Lá amháin tamall maith bliadhanta ó shoin bhí triúr feirmeoiri as Desertegney ag teacht insteach to Buncrannaighe chuigh an aonach.Bhí capall agus cárr le gach feirmeór aca agus iad ag teacht duine indiaidh an duine eile.Nuair a bhí siad ag teacht anuas fríd Slavery chonnaic an fear a bhí ar tús cloch mhór leachan i lár an bhealaigh mhóir . Bhí se ro-fhallsa le teacht amach as an chárr agus an chloch a thagaile agus mar sin de chuir sé an cárr
    Mr Hopkins