Scoil: St Columba's, Buncrana

Bun Cranncha, Co. Dhún na nGall
Eoghan Ua Gallchobhair

Ar an leathanach seo

1. Na lochlannaigh. Ins an am fadó nuair a bhí na lochlannaigh ? n-Éirinn rinne cuid aca a n-áit comhnuidhe thuas ar bárr sliabh sneacht, leath-bealaigh idir Buncrannaighe agus Carndoinnaigh. Rinne siad sgrios bocht ar na daoine a bhí na gcomhnuidhe ins an duthaigh in aice leó. Chodluigh fear do na lochlannaigh oidhche amháin shocruigh siad iad uilig a chur chun báis. Rinne siad mar a socruigheadh.Thosigh siad ortha an oidhche sin agus níor fág siad aon fhear amáin aca beó. Bhí suaimhneas aca na diaidh sin.
  2. An solus atá le feiceal ins an Rockytown.
    Tuairm ar leath-mhíle taobh amuigh do Bhuncrannaighe tá áit a dtugtar an Rockytown agus choir a bheit gach oidhche 'sa bhliadhain tá solus le feiceal ins an áit seo. Tá sé iongantach loinnireach agusní fhanann sé i bhfadins an áit amháin
    John Mc Laughlin
    Ballymagan Upper and Lower and Clonblosk, Co. Dhún na nGall