School: Druim Mór (roll number 16349)

Dromore, Co. Dhún na nGall
John Noonan

1. Cleasa na Samhna
    Bíonn spórt mór ag na daoine óga Oidhche Shamhna. Seo cleas a imrighthear thart fa seo. Gheibhtear trí plataí agus cuirtear ar tábla iad. Cuirtear uisge i gceann acu, fáinne san dara ceann agus creafóg san treas ceann.
    Téigheann na daoine óga isteach i seomra, eile agus cuirtear dalladhmollóg ortha. Leigtear chúig ar tábla annsin iad go bhfeicidh siad goide atá i n-ann dóbhtha.
    Cuartuigheann siad na plátaí. Má chuirtear an lámh ar an phláta in a bhfuil an t-uisge, deirtear go rachaidh an duine thar sáile sul deireadh na bliadhna. Tá cleamhnas i n-ann do’n t-é a gheibheas an fáinne. Ach an duine bocht a chuireas a lámh ar an chréfóig, gheobhaidh sé bás sul a bhéas an bhliadhain caithte.
    Searlaith De Bhrúin