Scoil: St Garvan's, Rathmullen

Ráth Maoláin, Co. Dhún na nGall
Séamus P. Mac Eiteagáin

1. Scéal

Bhí fear basal ag dul thart oidhche amháin. Thainig sé gó teach agus d'iarr sé loistín ar feadh ná h-oidhche agus thug ná daoine cead dó fanacht.

Bhí fear uasal ag dul thart oidhche amháin. Thainig sé gó teach agus d'iarr sé loistín ar feadh ná h-oidhche agus thug ná daoine cead dó fanacht. Ní raibh Gaedhilg ar bíth ag an fhear uasal agus ní rabh Bearla ar bíth ag na daoine. Ní rabj fhios aca caidé, már cuirfeafh siad é luighe acht dubhairt an t-sean bhean cuirfidh mise é ná Luighe. Ní rabh fhios ag an fhear caidé a bhí siad a radh.
    Nuair a thainig am luighe dubhairt an t-sean bhean "beo beo a dhuine usail." Cuaidh sé ná luighe annsin. Nuair a thainig an mhaidín dubhairt an t-sean bhean. "Ta sé ná luighe anois agus níl an oiread Bearla sa'n Bhaile a chuirfeas é ná shuidhe."
    Seosamh Ó Gallchobhair
    Killycolman, Co. Dhún na nGall