Scoil: St Garvan's, Rathmullen

Ráth Maoláin, Co. Dhún na nGall
Séamus P. Mac Eiteagáin

Ar an leathanach seo

1. Dá scór bliadhain ó shoin bhí doineann mhór ann. Bhí ghaoth an mhór agus ní rabh na daoine abaltá shul amach leis. Bhí sí ins an bhliadhain 1894 i mí Nodlaig. Bhí mo athair in a ghasúr beag. Nuair a cuaidh na daoine amach fuair siad dréim ar rudaí chun gabhail áit at bith mar bhí an ghaoth comh mór sin.
    Bhí chuid de na toighthe strochtá agus bhí na scalátaí ag teacht ó na toighthe agus na h-aibhneachaibh an mhór. Bhí chuid de na cruachaí strochtá agus bhí na puinneachaí ag dul síos na h-abhann agus bhí na fir shíos cois na h-abhna chun iad a fhágháil agus bhí malaí acú agus na rudaí a bhfuair siad fuair
    1. próisis agus feiniméin
    Cathal Mac Gairbhith