Scoil: Caiseal na gCorr

Caiseal na gCorr, Co. Dhún na nGall
Donnchadh Mac Giolla Chearr

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    siós í agus rinne siad féasta dí. Nuair a bhí sí bruidhte thoisigh siad dhá ithe. Bhí mála ag Micheal ar a thaobh agus bhi sé ag cur isteach san mhála le cois é ithe. Bhí an fathach lan agus bhí Micheal ag ithe leis. Stad siad san deireadh. Tharraing Micheal sgian mhór amach as a phoca agus ghearr síos an mala agus thainig an biadh uilig amach. Dubhairt sé leis an fathach nach dtiocfadh leis san sin a dheánamh. Dubhairt an tathach go dtiocfadh. Rinne sé sin ach fuair sé bás. Chuir cailleach na gCearc síos pota uisge, Nuair a bhí sé a gabhal a thogailt an phota fuair Micheal greim uirthi agus chaith sé síos sa phota í. D'imthigh sé annsin chuig an riogh agus d'iarr sé a chuid airgid air. Thug an roigh a chuid airgid do agus bhí sé go maith o'n lá sin go dtí an lá deireannach.
    Proinnseas O Gallchobhair
    Padraig Ó Canáin