Scoil: Caiseal na gCorr

Caiseal na gCorr, Co. Dhún na nGall
Donnchadh Mac Giolla Chearr

1. Mo cheanntair fhéin
    Tá mé mo chomhnuidhe i Mín-Bhuidhe i bParóiste Chloich-cheann-Fhaoilidh, agus i mBarúntacht Chill Mhic-Neidheanáin. Tá 23 teach ar an bhaile anois. Bhi an oiread cheudna ann fadó. Tá sglataí ar cheann as fiche acú, agus tá slinn ar an bheirt eile.
    Na Gallchobhairí an sloinneadh is coiteannta atá ar an bhaile. Baisteadh an t-ainm Mín-Bhuidhe air cionnus go bhfuil Mín mhór ann, agus an chreafóg atá ins an talamh go bhfuil sí buidhe.
    Tá deich seandhuiní ar an bhaile. Tá Gaedhilg acu uilig, agus tá beurla ag cuid acu fósta.
    D'fóghluim siad an Beurla nuair a ba ghnathach leo bheith anonn as anall go h-Albain. Ní thig leo sgéalta ar bith a innse amach ac corr dhuine aca, no níl cuimhne ar bith aca ar na sgéalta a chulaith siad fad o shoin nuair a bhí siad óg.
    Tá ceithre sean chabhlach fágtha ar an bhaile go fóill.
    Clann Seasamh O Searcaigh