Scoil: Caiseal na gCorr

Caiseal na gCorr, Co. Dhún na nGall
Donnchadh Mac Giolla Chearr

Clainn Aod O Gallchobhair,
    Clainn Sorcha Ní Fhrighill.
    Clainn Bhrian O Searcaigh.
    Fuair na daoiní a bhí na gcomhnuidhe i dtoigh Sheosamh O Searcaigh bás, agus d'fág siad an talamh ag fear muinnteara dóbhtha as Dún-Lúithce.
    Na daoiní do bhí na gcomhnuidhe i dtoigh Aodh O Gallchobhair ní rabh ann ach dearbhrathair, agus deirbhshiúir. Dhíol siad san an talamh agus d'imthigh siad go h-Albain.
    Ní rabh na gcomhnuidhe i dtoigh Shorcha Ní Fhrigill ach Sorcha í fhéin. Fuair Sorcha bás nuair a bhí sí ceithre scór bliadhain de aois. D'fág sise an áit ag col-ceathair dithe fhéin. Dhíol seisean an áit, d'imthigh sé leis annsin agus d'ól sé a luach.
    Rinne Clainn Bhrian O Searcaigh teach úr, agus leig siad an sean teach un anróigh, agus níl fághtha de anois ach giotaí de na ballaí.
    D'imthigh cuid mhor daoiní go Merioca fad o shoin ach ní fhuil aon nduine ag imtheacht anois le naoi no deich de bhliadhaintaibh
    Mín Átha Buí, Co. Dhún na nGall
    Aodh O Gallchobhair