Scoil: Caiseal na gCorr

Caiseal na gCorr, Co. Dhún na nGall
Donnchadh Mac Giolla Chearr

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Is é an sloinneadh is coitcheanta ar an bhaile Cloinn tSuibhne.Is é an fath gur baisteadh Fana -bhuidhe ar an áit mar go bhfuil fánaigh leis an talamh agus an talamh buidhe.
    Tá cúig cloigne déag ann atá 70 bliadhain. Gaedhilg uilig atá acu, ach tá rud beag Beurla acu fosta a d'fhoghlum siad in Albain. Seo iad na seanduiní atá ábalta sgeulta innsin.
    Sean Mac Aoidh
    Domhnall Mac an Ultaigh
    Máire ac' Fhearadhaigh.
    Nil ann ach fothrach amháin nach bhfuil aon dhuine 'na chomhnuidhe ann. Ná daoiní bhí ann fuair siad bás tá dá-fichead bliadhain ó shoin
    Is é an sloinneadh a bhí órtha Ó hEarcáin.
    Ba ghnáthach le go leor daoine a ghabhail go Meirioca roimhe seo, ach ní théigheann mórán anois. Théid cuid maith acu go h-ASlbain agus go Sasain.
    Fána Bhuí, Co. Dhún na nGall
    Maighread Níc Suibhne