Scoil: Caiseal na gCorr

Caiseal na gCorr, Co. Dhún na nGall
Donnchadh Mac Giolla Chearr

1. Scéaltaí (ar lean)

Bhí fear ann aon uair amháin, agus bhí triúr mac aige. Bhí an mac a b'óige iontach maith ag obair, agus bhí an bheirt eile iontach fallsa.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    agus an talamh acu fhéin. D'fhán an bheirt acu i gcuideachta a chéile o'n lá sin go dtí an lá indiu.
  2. Scéaltaí

Nuair a bhí Ó Domhnaill ag cur suas caisleán in Dún na nGall fadó an méid a thógfadh sé sa lá bhéadh sé leagtha ar maidin.

Nuair a bhí Ó Domhnaill ag cur suas caisleán in Dún na nGall fadó an méid a thógfadh sé sa lá bhéadh sé leagtha ar maidin. Bhí sé saor cloiche aige. D'oibir siad go dtí oidhche Aoine.
    Smaointigh sé go gcuirfheadh sé trí saoirí eile a dhobair siocair an Domhnach a bheith ag teacht, agus smaointigh sé go gcoimheadochadh sé an caisleán an oidhche seo.
    Nuair a d'imthigh na saoirí oidhche Shathairn, shuidh sé ag coimhead an chaisleáin. Nuair a bhí sé 'na shuidhe tamall, agus a aghaidh ar an obair, agus nuair a d'amharc sé thart bhí bean bheag ruadh 'na
    Mícheal O Gallchobhair
    Mícheal O Comhail