Scoil: Caiseal na gCor (uimhir rolla 3294)

Caiseal na gCorr, Co. Dhún na nGall
Donnchadh Mac Giolla Chearr

1. Scéal (ar lean)

Bhí buachaill ann uair amháin agus fuair a mhathair bás. Phos a athair bean eile agus bhí sí iongantach cruaidh.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    agus d'imthigh sé leis abhaile.
    Lá ar na bhárach chuir an fear amach a bhuachailleacht an eallaigh ag taoibh coill mhóir. D'imthigh sé amach leis an eallach agus ní rabh sé i bhfad ag buachailleacht go dtainig fathach mór fhad leis agus bhi an gasúr na shuidhe ag geafta na coilleadh. Rinn sé iarraidh ar an ghasúr a mharbhugadh ach chuir an gasúr amach an rópa agus d'iarr ar an cheangal sé an fathach go dtí crann mór, annsin thug sé amach an bata oír agus d'iarr air an fhathach a mharbhughadh. Leim an bata oír agus sgiob sé an ceann do'n fhathach. D'iarr sé ar an ropa agus ar an bhata a theacht isteach in a phóca.
    D'imthigh sé leis na bhaile leis an eallach an oidhche sin. Chuir an fear ceist air caidé mar d'eirigh leis
    AT0300: The Dragon‑Slayer