Scoil: Caiseal na gCor (uimhir rolla 3294)

Caiseal na gCorr, Co. Dhún na nGall
Donnchadh Mac Giolla Chearr

1. Scéal (ar lean)

Bhí fear bocht agus a bhean n-a gcomhnuidhe comhgarach de choill mhóir. Ní rabh de chloinn acu acht geirrseach bheag amhain trí bliadhna de aois.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    bheannuighthe ar a méur, agus bhí sí fíor chinnte annsin go rabh an cailín cionntach, agus chuir sí an cheist an triomhadh uair. " Char fhosgail mé" arsa'n cailín. Annsin thainig fearg mhór ar an aingeal. " Ó tharla nar umhluigh tú damhsa agus gur fhosgail tú an doras crosta ní bheidh tú feasta imeasg páistí maithe.
    Le sin thuit sí in a cnap codlata ar an urlar agus nuair a mhusgail sí chonnaic sí gur i lar coilleadh a bhí sí. Thug sí iarraidh sgairtigh ach saruigh uirthí nó chaill sí usaid a teanga. Thug sí iarraidh reachtail as an choill ach d'fás na crainn comh tuigh sin nach rabh sí in dhan a bealach a dheanamh. Luigh sí síos arais agus chaoin ní b'aoirde na chaoin sí ariamh agus le trum annroigh as caoineadh fuair an cailín bocht bás.
    Caitlín Ní Dubhthaigh
    An Bhealtaine Íochtarach, Co. Dhún na nGall