Scoil: Caiseal na gCor (uimhir rolla 3294)

Caiseal na gCorr, Co. Dhún na nGall
Donnchadh Mac Giolla Chearr

1. Scéal (ar lean)

Bhí bean ann am i amháin agus bhí triúr nigheanach aicí, agus posadh an triúr, agus núair a tháinig i lá a rabh siad ag gabhail i gcionn a tsaoghail dubhairt an mháthair leobhtha anois tá sibh ag imtheacht i dteach díbh fhein agus na bigid a lá coidhche g

(ar lean ón leathanach roimhe)
    dubhairt sí le na fear. Níl fhios agam," a dubhairt a fear. Smaoitigh sí fhéin annsin agus thug sí léithe slat a phota agus cheangal sí de ruball a cóta é. Chuaidh sí annsin i n-arcais a máthair ag cur fáilte romhpe, agus slat an phota greamuighthe de ruball a cóta aicí.
    Thug a máthair fe dear an tslat phota crochta léithe agus dubhairt sí, A chailín cóir tá eagla orm nach déan tusa cúis, móran de bhean toighe. D'fan sí an oidhce sin ag an chead nighean. Chuaidh sé an dara h-oidhche ag an dara nighean go bhfeiceadh sí caidé mar bhí sise ag cur isteach a saoghail. Tháinig an dara nigean an mháthair ag teacht agus chuaidh sí asteach 'un toighe agus drupas mór uirthí ag smaoiteadh caidé an dóigh a gcuirfeadh
    Brighid Ní Dhubhthaigh
    An Bhealtaine Íochtarach, Co. Dhún na nGall