Scoil: Mín Doire (uimhir rolla 16151)

Mín Doire, Co. Dhún na nGall
Seán Ó Gallchobhair

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Anois nuair a theip ar bharr na bpreátaí ní rabh a ghach de bhiadh ag na daoine ach brachan minbhuidhe. Corr uair uile dá bhfuigheadh an t-eaghlach púiriní beaga dó phreátaí amuigh ins na cuibhrinn, chuirtí síos teinidh i gcios claidhe agus dheintí teallachán des na préataí. Ach olc is mar bhí na daoine thiocfadh leó a bheith ní ba mheasa Bhí fear ar an Chearraigh-Cheannáin ag tabhairt amach súgha des na daoine a bá bhoichte agus bhí siopa thiar ar an bhéaltaine ag tabhairt amach minn-bhuidhe. Rud uile a chuididh leis na daoine bochta, bhí teach fá choinne na boicht i nDún-Feannachaidh agus cuireadh an chuid a ba bhoichte díobh isteach annseo.
    1. am
    Séamus Ó Brógáin