Scoil: Mín Doire (uimhir rolla 16151)

Mín Doire, Co. Dhún na nGall
Seán Ó Gallchobhair

Sgéal Fá Na Daoine Maithe
    Bhí lánamhain na chomhuidhe ar an druim-fionn uair amháin agus bhí siad iongantach bocht.
    Bhí lach ar an taobh thios don teach agus se'n gleas beo a bhí acu ag iascgaireacht sa loch. Lá amháin tháinig bó amach is an loch agus chuaidh sí isteach chun tóighe. Rinne an fear alt don bháin. Bhí gamháin ag an bhó agus d'fas an ghamháin anios annsin bhí gamháin aici sin fosta. Bhí dóigh mhaith ortha anois. Bhí go leór eallach acu anois agus bhí siad ag éirigh saidhbhir gach láo. Lá amháin bhí'n bhean ag deanamh cáifre, nuair a shiubhal gasúr beag ruadh isteach. Bhí cuma ocrach i gceart air agus sheasuigh sé ag amarc isteach sa phoca.
    "A ghasur bhig dhioth-mhuinte go aris agus agus na mill mo chuid cáifre" arsa sise leis. "Maise" arsa seisean "Is goirid na mbeadh cáifre
    Séamus Mac Aislinge
    An Dún Mór, Co. Dhún na nGall