Scoil: Mín Doire (uimhir rolla 16151)

Mín Doire, Co. Dhún na nGall
Seán Ó Gallchobhair

1. Toírneach agus Teinntreach
    Ar bhaile an tSrúthain tá Pádraic Ó Brogáin na chomhnuidhe. Maidín amháin déirigh se go luath, san mhí Mheadhon seo chugainn sa bhlian 1928AD.
    Mhusgail an toirneach é agus déirigh sé. Chuir sé síos teine agus chroth síos an ceiteal. Nuair a bhí an ceiteal bruithte fuair sé seaspáin beag agus thosuigh dheanamh réidh braon tae do fhéin, Bhí an toirneach ar obair léithe agus ndiaidh é a pháidreacha a radh chraith sé an tuisge coisreachta fríd an teach. Tháinig sé aníos annsin bealach na teineadh leis an tseaspáin a thógail. Bhí an cat is an madadh na luighe cois na teinidh agus an madadh ag tafaint leis nó bhí crith eagla air roimh an toirneach.Shín Pádraic a láimh anonn bealach an tseaspaín. Leis sin fhéin thainic splannc anuas an tseimleóir. Mhairbh an madadh ag a chosa. Léim an cat amach as an bhealach. Baineadh scáradh bocht as Pádraic. dalleadh é ar feadh noimead nó dó. Nuair a thainic sé chuige fhéin chuaidh sé amach.
    1. próisis agus feiniméin
    Séamus Mach Aodha