Scoil: Mín Doire (uimhir rolla 16151)

Mín Doire, Co. Dhún na nGall
Seán Ó Gallchobhair

1. Cruadhtán
    Long brhiseadh
    I mí Mheadhon Fóghmhar 1884 cailleadh bád amuigh i gcul Oileán Thora darbh ainm an "Wasp".
    San am seo ní rabh muintear an oileáin ag díol cíos ar bith agus rinn an Tighearna talmhan amach báiluchán saighdiúraigh agus peus a chuir fhád leis an oileán agus na daoine bochta a dhíbirt. Chualaidh muintear an oileáin go rabh an bád seo ag teacht agus bhí fhios acu go maith goidé an cuspóir a bhí leó. Rinn muintear an oileáin amach go d-tiompachadh siad cloch Thorraigh ar an bhád agus go b'fhoíridh Dia ar bhád ar bith a thiompachaidh an chloch seo air. Nuair a bhí an bád ag teacht deas dó na costaí thiompaidh muintear an oileáin an chloch agus cailleadh an bád, Báitheadh na lamha uilig amacha seisear. Thug an lán-mhára isteach na cuirp fhád le céigh Bhéál-an-Easa. Ó tharla gur albanaigh buidhe a bhí ionnta cuireadh in roilic Chiull-Ulta iad san
    Séamus Ó Brógáin
    Domhnall Ó Brógáin