Scoil: Mín Doire (uimhir rolla 16151)

Mín Doire, Co. Dhún na nGall
Seán Ó Gallchobhair

1. Sean Scoileanna ( Cill-Ulta)
    Comhgarach dó theampall ghallda Chill Ulta tá teach comhnuidhe Samhraidh ag an bhean uasal ghaedhalach sin Una Ní Fhairceallaigh. Fád ó shoin bhíodh an teach seo mar theach sgoile ann.
    Mhair sé go dtí gur cuireadh suas an scoil úr ar an Cheathramhadh Cheannain tuairim is dhá fhicid bliadhain ó shoin.
    Amach aniar as an Chlochan Liath a thainic an maighistear.
    Mac Uí Annlain a b'ainm dó.
    Bhíodh scoil lae aige agus sé an tuarasdal bliadhna a bhí aige cúig phunta dheúg agus fiche.
    Acht bíodh scoil oidhche aige fós i rith an gheimhridh agus theagasgadh sé léigheamh-scríobhadh agus áireamh- an tiomlán imbeúrla.
    Bhíodh fir is mná ag freastail na scoile-fir mhóra. Ní leigfidh dó dhaoine óga theacht chóir an scoil oidhche. Dhíoladh gach duine scillingi gcionn na miosa. Bheirfeadh siad dhá fhoid mónadh na scoile leó gach oidhche agus cheannuigheadh siad a gcuid
        1. foirgnimh
    Seán Ó Gallchobhair