Scoil: Mín Doire (uimhir rolla 16151)

Mín Doire, Co. Dhún na nGall
Seán Ó Gallchobhair

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Thainic trom. chodladh air agus nuair a mhuscail sé bhí sé istoig seómra galanta. Tart fá dtaoibh dó bhí leur mór marcaigh agus gach fear acu agus greim beannaigh aige ar each bréagh. Bí na marcaigh gléasta mar bheadh siad réidh le dhul chun cátha a gcuid sleaghanna agus tuaghanna crochta leo. Bhí ceann fiadhain ortha agus é gleasta cosamhail le ridire de'n tSeandeanamh. Chuir an fear seo ceist ar cé armheas sé a bhí ionnansan agus dfeaghair Maghnus nárraibh fhios aige. Dinnis an ceann fiadhain dó gur bodh dearg a bhí annsan. Tamall na dhiaidh sin chuir sé ceist arríst ar Mhagnus an raibh an lá ann agus d'freaghair Maghnus nach raibh. Innis dúinne arr seisean nuair a tiocfas an lá do dtí go ráchaidh muid amach a throid as son na hÉireann. Saoil Maghnus nuair a cuireadh ceist air 'an raibh an la ann' gur b'ionnan sin, a rádh an raibh sé chóir am-eirighe Gréinn e
    Gráinne Ní Bhaoighill
    Mín na bPoll, Co. Dhún na nGall