Scoil: Gort an Choirce

Gort an Choirce, Co. Dhún na nGall
Séamus Mac Giolla Easboic

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Annsin thug Oisín isteach do'n bhaisteadh. Bhaiste Pádraic e agus bhí coinnleóir ag Pádraic. Sháithfeadh sé an coinnleóir síos sa talamh nuair a bhéadh sé a dul a bhaisteadh na ndaoine. Cá háit ar sháith se an (croisín) an coinnleóir acht síos fríd chois Oisín. Chár labhair Oisín ariamh go raibh se baistighthe. Nuair bhí Pádraic a'tarraingt an choinnleóra aníos as cois Oisín chonnaic sé gur i gcois Oisín a bhí sé. Nuair a chonnaic Pádraic go raibh sé comh seasmhach dó'n bhaisteadh agus gur fhulaing sé an coinnleóir síos i na chois, dubhairt sé go dtabharfeadh sé amharc na súl dó agus go dtaisbeanfadh sé ifreann dó, agus a chuid daoine muinnteardha thíos ann.
    Thaisbean. Bhí súistí iarainn aca agus iad a'greadadh na ndiabhal ó cheann amháin de'n teach go dtí an ceann eile. " Goidé do bharamhail díobhtha arsa Pádraic le h-Oisín"?
    " Is cliste leo féin é" deor Oisín Dá maireadh Aodh beag Mac Fhinne no na seacht gcatha a bhí san Fhéinn, thiocfadh siad amach as, sin nó bhéadh an teach aca féin"
    Dubhairt Pádraic annsin le hOisín.
    " Athchuinge ar bith a iarrfas tú gheobhaidh tú í."
    Ba mhaith le Pádraic é athchuinge a dhiarraigh díobhtha-iad fághail amach. 'Sí an athchuinge a d'iarr Oisín gan an ceangal a bhí i súiste
        2. naoimh
    Anna Ní Fhioruisghe