Scoil: Doire Beag (B.)

Doirí Beaga, Co. Dhún na nGall
Liam Mac Giolla Chomhghaill

Bhí diulach greanamhar eile ar an bhaile seo Machaire Clochar a dtugtaí Créagan mar leas ainm air.

Bhí diulach greanamhar eile ar an bhaile seo Machaire Clochar a dtugtaí Créagan mar leas ainm air. Bhí se lán láice.
    Nuair a thigeadh corp fa thír, scairtighe go minic ar bunadh na háite chóir baile le dhul ar an Ghoiste. Dimthigheadh morán aca as an chasan da mothuigheadh siad iomradh ar a leitheid. Ní rabh dúil aca a bheith aran ghoiste.
    Tháinic fear de na péas lá ar [Chréaga]? sul a rabh faill aige teicheadh, ach bhí cofra mór folladh i dtaobh i dtoighe agus léim sé isteach sa chofra. Diarr sé ar a mhnaoi - Anna Mhór, a radh go rabh se amuigh nuair a chuireadh an Péas ceist. Tháinic an Péas isteach agus dfiafruigh i mbearla ca rabh Domhmall bhádsin a ainm baiste. Thaisbean an t-seanbean an cofra le na méar, a radh sa nam ceadna. Tá Domhnall ar siubhal amach síos. Thóg an Péas clár an bhocsa agus fuair Domhnall cóir