Scoil: Doire Beag (B.)

Doirí Beaga, Co. Dhún na nGall
Liam Mac Giolla Chomhghaill

1. (gan teideal) (ar lean)

Bhí diulach greanamhar eile ar an bhaile seo Machaire Clochar a dtugtaí Créagan mar leas ainm air.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    Mhionnuidh Domhnall go mbeadh [gocste]? eile gan mhoill ann nuair a thiocfadh seisean arais. Bhí se a dtholamh deanamh láice ar a mhnaoí.
    Bhí se ag imteacht lá eile tarraingt ar an tighearna leis an chíos a dhíol. Ní leigfeadh a bhean amach é gan é féin a chóireadh, agus a nighe go maith glan. Amach leis go dtí an poll is salaigh a bhí chóir a toighe agus caithfidh lé an lában ar a aghaidh. Tcidh tú me Dhia ars an t-seanbhean - a ndóigh a tá orm leis an fhear sin. Lean sí leis an discluid é ag iarraidh a aghaidh a ghlanadh. An ndóigh nuair a gheobhadh seisean as amharc na sean mhná nigheadh sé é féin.
    Deireadh sise - Ca dteigheann tú rabh do thighearna indiu go nglanfaidh tú thú féin.